Metsähallitus hämää satavuotiaan Suomen nimissä

sumukuva ilmasta syväjärvi huttuMetsähallitus aikoo suojella Syväjärvensärkän satavuotiaan Suomen kunniaksi. Hienoa!

Asiat Syväjärven tulevaisuuden suhteen eivät kuitenkaan ole niin hyvin, kuin Metsähallitus antaa ymmärtää.

On tärkeää, että edes upea Syväjärvensärkkä suojellaan, mutta se ei valitettavasti tarkoita Syväjärven hakkuiden perumista tai edes mitään muutosta hakkuusuunnitelmiin. Vastustetut hakkuut ovat yhä tulossa Syväjärvenkankaalle. Särkkään niitä ei ole alunperinkään suunniteltu.

Syväjärven alue sijaitsee keskellä Säynäjäsuon soidensuojelualuetta ja on suosittu virkistysmetsä. Säynäjäsuon retkeilyreitti kulkee alueella. Syväjärven ja Säynäjäsuon alue on maisemallinen kokonaisuus, joka koostuu suojellusta suosta, särkästä, metsistä ja erämaajärvistä.

Metsähallitus aikoo tulevana talvena pirstoa erämaisen maiseman erilaisilla harvennus- ja pienaukkohakkuilla yli 90 hehtaarin alueelta Syväjärven pohjois- ja itäpuolelta, myös läheltä Syväjärven tulipaikkaa ja merkittyä retkeilypolkua. Leimikko nuolee myös särkän rinnettä aivan polun varrella. Vain osa särkkää suojellaan.

Hakkuiden myötä Säynäjäsuon ja Syväjärven retkeilymetsän kokonaisuus kärsii rajusti. Alue menettää matkailullisen arvonsa ja sen virkistysarvo kärsii kovan kolauksen. Sitä ei pelasta pätkä suojeltua särkkää, sillä ennen ja jälkeen reitin särkkäosuuden hakkuut ulottuvat aivan polun varteen.

Syväjärven alueen ja Jumalissärkkien suojelua vaati joulukuussa 2016 jätetyssä kuntalaisaloitteessa liki 300 suomussalmelaista. Netissä ja paperisilla listoilla kerätään edelleen allekirjoituksia suojelua vaativaan adressiin.

Asian takana on tällä hetkellä kaikkiaan yli 3300 allekirjoittanutta.

Suomussalmelaisia allekirjoittaneista on kaikkiaan yli 900. Se on 11 prosenttia kunnan väkiluvusta.

Toivottavasti Metsähallituksen tarkoituksena ei ole tietoisesti harhauttaa allekirjoittajia epämääräisellä suojeluhehkutuksellaan.

Hakkuita ei ole peruttu.