Särkkä ehkä suojellaan – silti virkistysalue pirstoutuu

Syväjärven särkkä, Suomussalmi

Syväjärvensärkkä ehkä suojellaan, kertoi Metsähallituksen aluejohtaja Arto Tolonen Metsähallituksen keskusteluryhmälle, joka jalkautui Syväjärvellä maastoon viime viikolla.

Kuitenkaan Syväjärvenkangasta, jonka hakkuista on kiistelty viime syksystä saakka, ei suojella. Metsähallitus aikoo toteuttaa vastustusta herättäneet hakkuut ensi talvena.

Syväjärven alue sijaitsee keskellä Säynäjäsuon soidensuojelualuetta ja on suosittu virkistysmetsä. Säynäjäsuon retkeilyreitti kulkee alueella. Syväjärven ja Säynäjäsuon alue on maisemallinen kokonaisuus, joka koostuu suojellusta suosta, särkästä, metsistä ja erämaajärvistä.

Metsähallitus aikoo nyt pirstoa erämaisen maiseman erilaisilla harvennus- ja pienaukkohakkuilla yli 90 hehtaarin alueelta Syväjärven pohjois- ja itäpuolelta, myös läheltä Syväjärven tulipaikkaa ja merkittyä retkeilypolkua. Leimikko nuolee myös särkän rinnettä aivan polun varrella.

Tehometsätalouden jäljet tulevat näkymään alueella laajalti. Tämän myötä alueen virkistysarvo kärsii ja sen arvo luontomatkailussa romahtaa.

Syväjärven alueen ja Jumalissärkkien suojelua vaati joulukuussa 2016 jätetyssä kuntalaisaloitteessa liki 300 suomussalmelaista. Netissä ja paperisilla listoilla kerätään edelleen allekirjoituksia suojelua vaativaan adressiin. Netissä allekirjoituksia on 2545, paperilla noin 460.

Asian takana on tällä hetkellä noin 3300 allekirjoittanutta.

Suomussalmelaisia allekirjoittaneista on kaikkiaan noin 900. Se on 11 prosenttia kunnan väkiluvusta.

Allekirjoita sinäkin ja estä upean retkeilymetsän tuho!

 

Kuva: Hannu Huttu